Beklenti alınır, Gerçek satılır

Merhaba,

Bu epostada, serbest piyasaların nasıl çalıştığını açıklamaya çalışacağım.

En son söyleyeceğimi, iddialı bir şekilde, en başta söylemek istiyorum:

Tüm serbest piyasalar tamamen içerden bilgilenme sonucu alımsatım (insider trading) üzerine kurulmuştur.

Serbest piyasaların tümünde "BEKLENTİ alınır (olacaklar öğrenilir), GERÇEK (zavallı   sürüye) satılır. "

Başka bir açıdan şöyle denilebilir ki; beklentiye ulaşabilenler sizden delta gün kadar ilerisinin dünyasını yaşamaktadırlar.

Burada bir noktayı açıklamak isterim. Beklentiye ulaşabilenler hiçbir zaman geleceği yaratamazlar veya değiştiremezler veya gelecekle ilgili bir temenni içinde bulunup pozisyon açmazlar. Tek yaptıkları kendilerine gelen haberler ile pozisyon açmak veya kapatmaktır.

Genel anlamda fiyatların nasıl hareket ettiğini şöyle açıklayabiliriz:

Bilgiye ulaşabilenler gelen haberler ile pozisyon açarlar veya kapatırlar. Bunlar kesinlikle küçük yatırımcılar değildir. Sürünün beklentileri temennileri ile karışır ve Küçük Yatırımcı’nın özellikle basın yayın ile bilinci programlandığı için Küçük Yatırımcı’nın beklentileri gerçek beklenti değildir. 

Piyasalarda fiyatlar beklenti vektörleri sonucunda hareket eder, bu beklenti vektörlerinin bileşkesi olarak da yön bulurlar.

Buna göre şöyle demek güzel bir açıklama olacaktır:

Piyasalarda herhangi bir gündeki hareketin sebebi hiçbir zaman bize anlatıldığı gibi değildir. Herhangi bir gündeki hareket, her zaman gelecekteki bir olası veya kesin bir olayı işaret eder. Maalesef ki, ekonomi kanallarının anlattığı sebeplerin hiçbiri bir piyasa günündeki hareketin gerçek sebebini açıklayamaz.

Tüm bunların sonucunda eğer bu söylenenler doğru ise grafiklere baktığımızda kötü olaylardan önce fiyatların düştüğünü, iyi olaylardan önce yükseldiğini görmemiz gerekir ki, bu mantık aslında tamamen teknik analizin üstüne oturduğu felsefeyi işaret eder.

Serbest piyasalara ilgi duymaya başladığımdan beri bunun böyle olduğunu bir çok olayda gördüm.

Örnek olaylar vermek gerekirse: 30 Kasım mali krizi, Şubat devaluasyonu, 11 Eylül, vb.

Bunları tartışmaktansa, şimdiye kadar tespit edebildiğim en büyük, fiyatların bir olayı önceden bilme veya sezme örneğini vermek istiyorum.


Ekteki grafik Dow Jones Sanayi Endeksi’nin grafiğidir.

Aslında bu örnek, önemli bir noktayı da belirtmektedir:

Tüm serbest piyasalar bu şekilde çalışır.

Yoksa bunlar sadece 20 senelik bir geçmişi olan, manipülatörlerin elinde oyuncak olmuş, zavallı Türk borsasında olmaz. Bu çok yanlış bir tanımlamadır. Bu tipten bir tanımı duyduğunuz yerden hemen uzaklaşın. Tersi iddia edilen pazarlarda, emin olun ki, daha büyük ve uzun vadeli bir vurgun, yanılsama, ilüzyon yaratılmıştır.

Tekrar örneğimize dönelim;

Dow Jones Sanayi Endeksi, 28-29 Ekim 1929’da, Kara Pazartesi ve Kara Salı yaşamıştır. Endeks iki günde 300’den 230’a düşmüştür. Devam eden günler içinde de kısa sürede 200’e kadar düşmüştür. Bu çok büyük bir satıştır. Hatta öyle büyüktür ki "çok büyük" sıfatı komik kalmaktadır.


Şimdi bu bilgi eşliğinde ilk resme bakarsak şunu net olarak görebiliriz ki, bu satışın başladığı nokta, ancak tekrar 1955 (bin dokuz yüz elli beş) yılında geçilebilmiştir. Yani, Büyük Buhran ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra. Buradan şunu çıkarabiliriz ki, piyasa geleceği net olarak görmüş ve fiyatlamıştır. Bu inanılmaz bir önceden görüştür ve maalesef veri ve grafiklerle sabittir.

Önceden haber almayı şöyle bir örnek ile kafanızda canlandırabilirsiniz. Farz edin ki, dünyaya bir meteor çarpacak. Bu haberin kitleler tarafından öğrenilme sırasını bir gözünüzün önünden geçirin ve sizin bunu ne zaman öğrenebileceğinizi bir düşünün. Bu canlandırma sırasında sakın basın-yayın’dan yardım beklemeyin. Çünkü haberlerin tümü emin olun ki, o kadar çok filtreden geçip bize ulaşıyor ki.

Sonuç olarak şöyle diyebilirsiniz, "nasıl olur da olur? böyle bir düzen nasıl devam edebilir?"

Kapitalizm, bu büyük OYUNu çok ustaca oynamaktadır. İnsanın içinde AÇGÖZLÜLÜK olduğu sürece de başarılı olmaya devam edecektir.

Sağlıkla kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder